A bírói illetményemelés szükségességéről

A bírói illetményemelés szükségességéről

2019.06.25.

 

A bírói függetlenség egyik lényeges összetevője a törvényben garantált, átlátható és tisztességes illetmény. A bírák az ítélkezési munka mellett – néhány kivételtől eltekintve – nem végezhetnek más kereső foglalkozást, megélhetésüket a bírói illetményből biztosítják. 2018 februárjában az Európai Unió Bírósága is kifejtette, hogy a hivatás felelősségével arányos illetmény hiánya sérti a bírói függetlenséget (C-64/16).

 

2004 óta nem volt átfogó bérrendezés a bírói karban. Felrúgva a több évtizedes gyakorlatot, 2018 szeptembere óta az ügyészek olyan pótlékemelésben részesültek, amelyből fakadóan átlag 10-20%-kal több illetményt kapnak, mint az azonos szinten, azonos szolgálati idővel rendelkező bírák. A bírói illetményalap 2019 májusában a nemzetgazdasági átlagkeresetet mindössze 23%-kal haladta meg, amely a rendszerváltás óta a legkisebb különbség, és a bírói kar példátlanul alacsony anyagi megbecsülését tükrözi. A jelenlegi igazságszolgáltatási modell bevezetése óta a minimálbér 91%-kal, a bruttó nemzeti átlagkereset 72%-kal emelkedett, ehhez képest a bírói illetmény növekedése csupán 16% volt.

 

 

A korábbi ígéretek ellenére nem került az Országgyűlés elé olyan törvényjavaslat, amely rendezné a bírói illetményeket, noha több tervezet is született. Az igazságügyi tárca által korábban jelzett „technikai probléma” nem elfogadható magyarázat a bírói illetményrendezés ismételt elmaradására.

 

Az OBT – mivel az OBH elnöke megtagadta a bíróságok javaslatainak továbbítását – 2019-ben nem tudott dönteni anyagi és egyben erkölcsi elismerést jelentő díjak és címek adományozásról. Nem megfelelő az OBH elnökének gyakorlata, hogy egyszeri jutalmazással, saját belátása szerint adott juttatásokkal próbálja kompenzálni az alacsony illetményt és az OBT által megítélhető címeket, elismeréseket. Mindez nem pótolja a törvényben előírt, a bírói hivatás méltóságának és a felelősség súlyának megfelelő javadalmazást, ezzel sérti a bírói függetlenséget.

 

Az Országos Bírói Tanács kiáll amellett, hogy a bírói kar törvényes illetménye jelentős – az ítélkezést végző bírákra összpontosító – illetményrendezést igényel, és hogy a bírákat a diszkrecionális jutalmazás és vezetők által adható plusz juttatások gyakorlatával se lehessen befolyásolni.

 

Az OBT 2019. június 24-ei ülésének összefoglalója és határozatai ide kattintva tölthetők le.