Az ENCJ közgyűlése az Irányító Testület tagjává választotta az OBT képviselőjét

Az ENCJ közgyűlése az Irányító Testület tagjává választotta az OBT képviselőjét

2019.06.05.

 

Az Európai Igazságügyi Tanácsok Hálózata (ENCJ) a 2019. június 5-én Pozsonyban megtartott közgyűlésén az Irányító Testület tagjává választotta dr. Vadász Viktort.

 

Az ENCJ az európai tagállamok végrehajtó és törvényhozó hatalomtól független igazságügyi szerveit tömöríti magába. A hálózat azzal a céllal alakult, hogy támogassa a nemzeti tanácsokat a bírák és az igazságszolgáltatás függetlensége érdekében kifejtett tevékenységükben. Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács 2007-ben alapító tagja volt az európai szervezetnek, azonban a 2012-es reformmal létrehozott új igazságügyi modellben a magyar igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatosan felmerült nemzetközi aggályok miatt az Országos Bírói Tanács csak megfigyelő státuszban vehetett részt a szervezet munkájában, majd 2015 júniusában az OBT-t teljes jogú tagként vették fel.

 

Az Országos Bírói Tanács által most elért tisztség nagy megtiszteltetés az egész bírósági szervezet számára, hiszen a 2012-es igazságügyi reform óta ez az első alkalom, hogy a magyar bírói kar képviselőjét egy ilyen fajsúlyos nemzetközi szervezet vezető tisztségviselőjévé választották. Az ENCJ ajánlásokat és javaslatokat dolgoz ki, vizsgálatokban vesz részt, és nagy befolyással bír az Európai Unióban az igazságügyi és jogállamisági kérdésekben. Független testületként működik, vezető tisztségviselői bírák és részben ügyészek, tagjai a tagállamok igazságügyi tanácsai. A szervezet működését a tagok befizetései és részben az Európai Bizottság biztosítja. A 2018-ban megválasztott összetételű OBT több tagja is nagyon komoly szakmai munkát végzett a különféle munkacsoportokban az elmúlt másfél évben, az ENCJ elnöke az OBT meghívására 2018. július 9-én Magyarországra is ellátogatott.

 

Az elnyert tisztség különösen fontos a magyar igazságszolgáltatás függetlenségének jövőbeli megerősítése szempontjából, hiszen az Európai Bizottság 2018-as eredménytábláján (lásd: 56-60. táblák) az igazságszolgáltatás függetlenségének megítélése tekintetében Magyarország sajnos egyáltalán nem teljesít jól. A napokban adta ki az Európai Unió Tanácsa az Európai Szemeszter országjelentésen alapuló ajánlását, amelyben külön pontban szerepelnek a magyar igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos aggodalmak: „Az  igazságszolgáltatás  függetlenségének  biztosítása  szempontjából döntő fontosságú fékek  és  ellensúlyok  tovább  gyengültek  a  rendes  bírósági  rendszerben.  Az Országos Bírói Tanács egyre nehezebben képes ellensúlyozni az Országos Bírósági Hivatal elnökének hatásköreit.” (17. pont)

 

Az Országos Bírói Tanács rendületlenül elkötelezett amellett, hogy megvédje az igazságszolgáltatás függetlenségét, biztosítsa az igazgatás törvényességét és ezek megsértése esetén jelzéssel éljen. A függetlenség egyik fontos garanciája a magyar bírák európai összehasonlításban is elismert, magas színvonalú ítélkező tevékenységének megfelelő anyagi elismerése lenne. A 2019. június 24-ei ülésén az OBT napirendre fogja venni a bírói illetményemelés elmaradásának kérdését, amely mostanra kritikus problémává vált. Ezt az OBT már 2018 szeptemberében is szóvá tette.