Dr. Éliás Dávid az elsőfokú szolgálati bíróság új elnöke

Dr. Éliás Dávid az elsőfokú szolgálati bíróság új elnöke

2019.07.01.

 

Az Országos Bírói Tanács 2019. május 8. napján dr. Éliás Dávid pesti központi kerületi bírósági bírót nevezte ki a Budapest területén működő Ítélőtábla mellett eljáró elsőfokú szolgálati bíróság elnökévé.

 

Dr. Fatalin Judit OBT elnök átadja dr. Éliás Dávid elnöki kinevezését.

 

Dr. Éliás Dávid címzetes törvényszéki bíró, szociális munkás és jogász végzettséggel rendelkezik, jogi diplomáját a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen szerezte 2003-ban. 2009. május 1. napján nevezték ki büntetőügyekben eljáró bíróvá, azóta a Pesti Központi Kerületi Bíróságon ítélkezik. 2015 szeptembere óta a Büntető III. Csoport csoportvezető-helyettese, 2018 novemberétől 2019 áprilisáig a büntető szakági elnökhelyettesi teendők elvégzésére kapott megbízást. A jövő generációjának oktatásában is részt vesz: a Fővárosi Törvényszék Oktatási Csoportja által a bírósági fogalmazóknak szervezett képzés keretében büntető eljárásjogot oktat, emellett szerepet vállal fogalmazók és határozott időre kinevezett bírók instruálásában is. A Fővárosi Törvényszék összbírói értekezletének támogatása után az Országos Bírói Tanács 2017. július 1. napjával nevezte ki szolgálati bíróvá az elsőfokú szolgálati bíróságra.

 

Az Országos Bírói Tanács előtti meghallgatása során dr. Éliás Dávid kifejtette, hogy a szolgálati bíróság szervezeti függetlenségét tartja a legfontosabb alapértéknek, és koncepciója első helyén a kiszámítható működés megteremtése áll. Folytatva Pálné dr. Mikola Júlia korábbi elnök munkáját a tanácsok összetételével, a szignálással, a napi munkával, a beszámolási kötelezettséggel kapcsolatos feladatokat szeretné naprakészen ellátni. Emellett fontosnak tartja az új szolgálati bírák mielőbbi kinevezését, hiszen a törvény 75 főben szabályozza az elsőfokú szolgálati bíróság létszámát, ezzel szemben jelenleg mindössze 36 fővel működik, és jelenleg már csak egyetlen ítélőtáblára kinevezett bíró dolgozik az elsőfokú szolgálati bíróságon, ami a vizsgálóbiztosi teendők ellátásában okozhat problémákat.

 

Utalt arra is, hogy napirendre kíván venni egy eljárásjogi revíziót, mivel több ponton szabályozatlanság áll fenn: a Bjt. egy keretet ad a szolgálati bíróság eljárásának, de részletszabályt nem tartalmaz. A szolgálati bíróság alakította ki, és az Alkotmánybíróság egy határozata terelte abba az irányba a gyakorlatot, hogy a szolgálati bíróság eljárása során a Pp. szabályait alkalmazzák, de erre kifejezett utaló szabály nincs a Bjt-ben. Hangsúlyt kíván helyezni emellett a szolgálati bírák képzésére is. Jelenleg évente egyszer van képzés, amit nem feltétlenül kell sűríteni, de a frontális előadások helyett inkább a gyakorlat orientált képzést helyezné előtérbe. Fontos alapelveként kiemelte, hogy a szolgálati bíróság függetlenségének határozott képviselete mellett mindenben a párbeszédre fog törekedni.

 

Munkájához az Országos Bírói Tanács jó egészséget és sok sikert kíván!