Az Etikai Kódex felülvizsgálata

Az Etikai Kódex felülvizsgálata

2021.02.05.

Az Országos Bírói Tanács megkezdte az Etikai Kódex felülvizsgálatát, és a bírákhoz fordul annak érdekében, hogy a közzétett szövegtervezetre tett észrevételeikkel támogassák az OBT munkáját. 

 Az OBT a jelenleg hatályos Etikai Kódexet 2014. november 10-én fogadta el, amely 2015. január 1. napjától kezdve hatályos. 2020. január 8. napján az OBT konzultációs testületet állított fel a Bírák Etikai Kódexének felülvizsgálatára, figyelemmel az Etikai Kódex elfogadása óta eltelt hosszabb időre, valamint az azóta felgyűlt gyakorlati tapasztalatokra. A Konzultációs Testület munkájában az OBT három delegált tagja, az első- és a másodfokú Szolgálati Bíróságok elnökei, a MABIE két delegáltja, valamint egy, az OBH elnöke által kijelölt bíró vett részt.

Az Etikai Kódex módosított szövegtervezetét az OBT 2020. december 2-ai ülésén fogadta el és döntött arról, hogy lehetőséget biztosít a bíráknak észrevételek tételére. Az észrevételeket 2021. március 1. napjáig tudják megküldeni az ujetikaikodex@birosag.hu e-mail címre.

A változásokat kiemelő szövegtervezet ide kattintva tölthető le.