Az OBT támogatja dr. Senyei György Barnát az OBH elnökének tisztségére

Az OBT támogatja dr. Senyei György Barnát az OBH elnökének tisztségére

2019.12.04.ű

 

Dr. Áder János köztársasági elnök 2019. december 2. napján dr. Senyei György Barnát, a Fővárosi Ítélőtábla tanácselnökét jelölte az Országos Bírósági Hivatal elnöki tisztségére. Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke 2019. december 3. napján tájékoztatta erről az Országos Bírói Tanácsot, és kérte a jelölt véleményezését.

Az Országos Bírói Tanács a 2019. december 4. napján megtartott ülésen személyesen hallgatta meg a jelöltet. Az Országos Bírói Tanács tagjai megismerték a jelölt szakmai önéletrajzát és kérdéseket intéztek hozzá, majd a tanácskozási joggal résztvevő személyek véleményét is megismerve hozta meg döntését az alábbiakat figyelembe véve.

A jelölt kinyilvánította, hogy új alapokra kívánja helyezni az Országos Bírói Tanáccsal való együttműködést. Arra törekszik, hogy az igazságszolgáltatást a békesség és rend jellemezze. Az OBT és az Országos Bírósági Hivatal együttműködése a bíróságok törvényes működésének feltétele.  Hangsúlyozta azt is, hogy személyesen kíván jelen lenni az OBT ülésein.

A jelölt hangsúlyozta a bírói hivatás tradicionális értékeit és az ítélkezési tapasztalat fontosságát, és utalt arra, hogy ezeknek az elveknek kell a bírói kinevezés, a vezetői kiválasztás és a bírák szakmai képzésében is előtérbe kerülniük. Szükséges a jövőben jobban elválasztani a szakmai és igazgatási feladatokat.

Fontosnak tartotta a bírák központi színhelyű képzéseinek visszaállítását, és a képzések előadóinak kiválasztásában a szakmai szempontok érvényesítését. A kezdő bírák képzésében a hangsúlyt inkább a helyi instruktori képzésre szeretné helyezni.

Kifejtette, hogy úgy kíván eljárni, hogy a szervezet működését a jövőben a törvényesség jellemezze. A pályázatok kapcsán az eredménytelenné nyilvánításokat és a vezetői megbízásokat a jövőben elkerülendőnek tartja.

Célja az is, hogy a bíróságról tájékoztató hírek a jövőben az ítélkezésről szóljanak.

Mindezek alapján az Országos Bírói Tanács a jelölt szakmai elképzeléseit meggyőzőnek találta és – egyhangú szavazással – támogatta.