Az Országos Bírói Tanács Nyilatkozata

AZ ORSZÁGOS BÍRÓI TANÁCS NYILATKOZATA

  

Az Országos Bírói Tanács a leghatározottabban visszautasít minden olyan, a magyar sajtóban megjelent állítást, miszerint bármely hivatalban lévő magyar bíró valaha is bármilyen „terror” bírája lett volna, vagy a politikai paletta bármely szereplőjéhez lenne köthető.

Egy bíró személyét ért propagandisztikus támadásnak egy modern, európai jogállamban nincs helye!

A bírósági igazgatással kapcsolatban megfogalmazott bírói kritika vagy vélemény nem minősíthető az ország elleni támadásnak, az a bírákat is megillető vélemény-nyilvánítási szabadság része.

Az Országos Bírói Tanács szóvivőjének legutóbbi nyilatkozatát is tartalmazó angol nyelvű újságcikk itt érhető el.

A szóvivő nyilatkozatai a cikkből az alábbiak:

Vasvári Csaba, a Fővárosi Törvényszék bírája úgy fogalmazott az Observernek, hogy ő és kollégái “külső és belső befolyási kísérleteket is tapasztaltak” az évek alatt…

Vasvári elmondta, hogy a támadás a politikai spektrum minden oldaláról érkezett már…

 Az egyik „világos befolyásolási kísérlet,” amit Vasvári felidézett, egy magas beosztású bírósági vezető és egy korrupciós ügy gyanúsítottja között lezajlott beszélgetés volt egy bíró eltávolításáról és munkahelyi „ellehetetlenítéséről”, amelyet egy magyar újság írt meg titkos nyomozási adatok kiszivárogtatásával. Az ügy középpontjában Völner Pál igazságügyi miniszter-helyettes, Fidesz országgyűlési képviselő áll, akit vesztegetés elfogadásával gyanúsítanak, miközben ő tagadja a vádakat. Völner egyébként az említett beszélgetésben, amelyet a bíró eltávolításáról folytattak, nem volt érintett.

Egy szokatlan lépéssel a parlementi többség által kinevezett bírósági igazságügyi vezető [az OBH elnöke] a bírósági vizsgálatot titkosította, amelyet így nemcsak a nagy nyilvánosság, de a bírói testületek sem ismerhetnek meg.

Vasvári utalt még emellett az OBH elnök általi bírókirendelések átláthatatlanságára is…

„Mi csak egy átlátható, meritokratikus rendszert szeretnénk”, mondta Vasvári.”

Az Országos Bírói Tanács már a 2022. február 2-i nyilatkozatában is kifejtette, hogy a magyar bírói karra az utóbbi években egyre erősödő nyomás nehezedik.